Opleidingen

Jouw bandbreedte laten groeien? Bijdragen aan #kansrijkopgroeien?

Dat kan, dankzij de opleidingen en e-learning-modules van SAM steunpunt Mens en Samenleving, UCLL, Arteveldehogeschool of Mediawijs. Deze zijn bedoeld voor professionals die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen rond welzijn, en zijn gratis. 

Image
opgroeien bandbreedte nadenkende vrouw

Werk je met kinderen, jongeren en hun gezinnen rond welzijn? Schrijf dan gratis in!

Hieronder vind je een overzicht van de geplande trainingen door SAM steunpunt Mens en Samenleving, UCLL en Arteveldehogeschool.

 • Zo is er een aanbod rond digitale competenties. Al deze opleidingen hebben het blended werken als insteek. We focussen hierbij niet uitsluitend op online maar op een combinatie van online en mobiele technologie met face-to-face hulpverlening.
 • Er zijn ook online intervisies rond deze thema's met casusbesprekingen.
 • Teken in voor het lerend netwerk 'Blended aan de slag met jongeren, gezinnen en hun context'.
 • Verder is er ook de jaaropleiding mediacoach Jeugdhulp.

Opleidingen digitale competenties

Blended hulpverlenen voor praktijkwerkers

Hoe integreer je online toepassingen - zoals beeldbellen, chatten, e-mailen, sociale media, apps, tools en websites - in de begeleiding van kinderen, jongeren en gezinnen? Deze opleiding leert je als hulpverlener of sociale professional hoe je de juiste mix vindt tussen online en face-to-face ondersteuning.

Deze opleiding loopt via blended leren. Dit betekent een mix van e-learning en een online en fysiek contactmoment.

 • Online 29 februari 2024 van 13.30 tot 16.30 uur + fysiek op 7 maart 2024 te Gent van 9.30 tot 16.30 uur - schrijf je in

Meer informatie over de opleiding blended hulpverlenen

Inzetten van onlinehulp-apps 

Deze workshop van een halve dag leert je professioneel aan de slag gaan met zowel mobiele als webapplicaties. Op maat van de deelnemers wordt besproken welke apps relevant kunnen zijn, op basis van praktijkveld en doelgroep.

 • Online 14 maart 2024 2024 van 9.30 tot 13 uur - schrijf je in
 • Online 5 november 2024 van van 9.30 tot 13 uur - inschrijfformulier volgt

Meer informatie over de workshop Inzetten van Onlinehulp-apps

Online informeren

Kinderen, jongeren en gezinnen gaan bij informatie- of ondersteuningsvragen online op zoek naar informatie. Deze vorming richt zich op hulpverleners en sociale professionals die online informatie ontwikkelen voor een website, sociale media of nieuwsbrief. De blended training besteedt aandacht aan de eigenheid van weblezen, do's en don'ts voor webschrijven en kaders of handvaten om online content toegankelijk te maken voor alle kinderen, jongeren en gezinnen.

 • Virginie Lovelinggebouw (VAC Gent), Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent - 21 november 2023 - schrijf je in
 • Locatie nog te bepalen: 18 april 2024 van 9.30 tot 12.30 uur
 • Locatie nog te bepalen: 12 november 2024 van 9.30 tot 12.30 uur

Meer informatie over de opleiding Online Informeren

Sociale media inzetten 

Deze training leert hoe je sociale media kan inzetten bij het ondersteunen van jongeren, gezinnen en hun context. Naast een overzicht van de mogelijkheden, ga je concreet aan de slag met een instrument om een sociaal media plan op te starten voor je eigen team of organisatie. Kennisoverdracht en uitwisseling wisselen elkaar af. Er is aandacht voor privacy, zelfzorg en het maken van goede afspraken met je cliënten.

De opleiding bestaat uit een fysiek deel (een hele dag) en een online contact (een halve dag).

 • Jacob van Maerlantgebouw (VAC Brugge), Koning Albert I-laan 1-2, 8200 Brugge - op 16 november 2023 volledige dag - online op 30 november 2023 in de namiddag - schrijf je in
 • Locatie nog te bepalen: 20 februari 2024 van 9.30 tot 16.00 uur + online op 5 maart 2024 van 13.30 tot 16 uur - inschrijvingsformulier volgt
 • Locatie nog te bepalen: 16 mei 2024 van 9.30 tot 16 uur + online op 23 mei 2024 van 13.30 tot 16 uur - inschrijvingsformulier volgt

Meer informatie over de opleiding sociale media inzetten

Training beeldbellen

Tijdens deze online training ga je stap voor stap aan de slag met beeldbellen. Je maakt kennis met de beeldbelmethodiek, wordt geïnspireerd door tools die je tijdens het beeldbellen kan inzetten en leert beeldbellen inzetten in je begeleidingen en op maat van je doelgroep.

 • Online 8 februari, 22 februari en 29 februari 2024 van 9 tot 12.30 uur - schrijf je in
 • Online 19 april, 26 april en 3 mei 2024 van 9 tot 12.30 uur - schrijf je in

Meer informatie over de training beeldbellen

Initiatie chatten of chathulp

Chathulpverlening is meer dan zomaar wat berichtjes heen en weer sturen. In deze tweedaagse training voer je oefengesprekken en krijg je theoretische en methodische achtergrond over de eigenheid, meerwaarde en randvoorwaarden van chathulp. Deze opleiding wordt zowel fysiek als online georganiseerd.

 • Online op 4 maart 2024 van 9.30 tot 16.30 uur - schrijf je in

Meer informatie over de training chathulp

Training e-mailhulp

Wist je dat je met e-mails ook echt jongeren en gezinnen kan ondersteunen? Je kan empathie, nabijheid en hulp bieden met woorden, zwart op wit. In de training leer je via de e-mailhulpmethodiek hoe je je dagelijkse mails kan verbeteren zodat ze meer toegankelijk, ondersteunend en duidelijker zijn voor jongeren, gezinnen en hun netwerk. Deze opleiding wordt zowel fysiek als online georganiseerd.

Meer informatie over de training e-mailhulp


Lerende netwerken

Lerend netwerk Blended aan de slag met jongeren, gezinnen en hun context

Gebruik je regelmatig online communicatiekanalen zoals chat, e-mail en beeldbellen met jongeren, gezinnen en hun context? Gebruik je online tools en apps en wil je hier nog meer over weten? Ben je op zoek naar tips en ideeën om de juiste communicatiemix te vinden in bepaalde situaties?  Of wil je graag advies over hoe je je collega’s kan enthousiasmeren om dit ook te doen?

In dit lerend netwerk inspireer je anderen en word je zelf ook geïnspireerd.

 • Voorlopig nog geen nieuwe bijeenkomsten gepland

Meer weten? Lees verder.


Online intervisies

Online intervisie beeldbellen

Beeldbellen met jongeren en gezinnen, sinds corona lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe laat je beeldbelgesprekken kwalitatief en zonder al te veel stress verlopen?

Op basis van eigen casussen wissel je in kleine groep uit over aanpak, mogelijkheden en uitdagingen van ondersteuning via beeldbellen.

Datum: 23 november 2023, van 9 tot 12 uur - schrijf je in

Online intervisie chathulp

Heb je geregeld via een chat-kanaal gesprekken met jongeren, gezinnen en/of hun netwerk? Tijdens deze online intervisie kan je met andere jeugdhulpmedewerkers ervaringen uitwisselen. Op basis van eigen casussen wissel je in kleine groep uit over aanpak, mogelijkheden en uitdagingen van ondersteuning via chat.

Voor deze intervisie breng je een eigen casus of transcript mee en bereid je een intervisievraag voor.

Datum: 7 maart 2024, van 13.30 tot 16.30 uurschrijf je in

Online intervisie e-mailhulp

Ondersteun jij jongeren, hun gezin en netwerk via e-mail? Ben je benieuwd hoe andere jeugdhulpverleners een goede ondersteunende mail opstellen en op welke uitdagingen zij daarbij stoten? Tijdens deze online intervisie wissel je in kleine groep uit met andere jeugdhulpmedewerkers en ga je aan de slag met je eigen e-mails.

Voor deze intervisie breng je een eigen e-mail mee en bereid je een intervisievraag voor.

Datum: 25 maart 2024, van 13.30 tot 16.30 uur schrijf je in

Online intervisie sociale media inzetten

Communiceer jij via sociale media met jongeren, gezinnen of hun netwerk? Heb je een sociale media-account als begeleider of maak je gebruik van een pagina met je organisatie? Ben je benieuwd naar de ervaringen van je collega’s uit andere organisaties?

Tijdens deze online intervisie ga je in kleine groep met elkaar in gesprek over je ervaringen met sociale media en word je geïnspireerd.

Datum: 15 januari 2024, van 13.30 tot 16.30 uurschrijf je in


De opleiding Mediacoach Jeugdhulp

Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid, lanceerde een nieuwe mediacoach opleiding speciaal voor professionals uit de jeugdzorgsector. De eerste twee reeksen van deze opleiding startten in september 2022 simultaan in Gent en Brussel en in maart 2023 te Roeselare.

Deze opleiding wordt vanaf 14 september 2023 georganiseerd voor de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Wat kan je je daarbij voorstellen? In negen sessies, verspreid doorheen het jaar, word jij gecoacht tot aanspreekpunt in je organisatie voor alles betreffende digitale media en mediawijsheid. Want als je tegenwoordig met jongeren werkt, dan moet je wel mee zijn met wat er online leeft. Meer weten? Neem een kijkje op de site van Mediawijs.

opgroeien bandbreedte lachende man