Jongeren ondersteunen, dat doe je toch vooral in een ‘echt’ gesprek? Toch niet per e-mail? Toch wel. Communicatie per mail is anders, maar kan absoluut ook op een warme en zorgzame manier.

Een voorbeeld
Sia (17) stuurt op woensdagnamiddag een mailtje naar haar begeleidster Tania.
Sia: “Hey Tania, Het gaat echt niet meer, wat zit ik hier nog te doen thuis? Mijn ouders hebben weer de helft van de borden naar elkaars hoofd gegooid, ze roepen tegen mij dat ik mij niet mag moeien. Ik ben het beu. Zit nu op mijn kamer maar ze hebben mijn telefoon afgepakt, ik kan niet appen of bellen.”
Hoe kan Tania antwoorden?
Schrijf niet:
Tania: “Hey Sia, geen tijd nu want op huisbezoek. Bel je morgen”
Want het kan ook anders:
Tania: “Hey Sia, Oh nee wat een lastige situatie weer. Ik snap helemaal dat je het beu bent. Ik ben nu op huisbezoek en heb jammer genoeg niet veel tijd om te antwoorden. Intussen ben je hopelijk veilig op je kamer. Zou het kunnen dat het straks wat kalmeert beneden en dat je dan je telefoon terugkrijgt? Ik zal je proberen bellen om 17 u. Dan heb ik tijd om met jou te praten. Als je niet opneemt, zal ik je nog een mailtje sturen. We kunnen dan via mail sturen met elkaar. Hou je taai meid en tot straks, Tania”
Meer tips over e-mailhulp in de jeugdzorg? Hoe kan je toch nabij zijn als de afstand groot lijkt of als je niet meteen beschikbaar bent? Hoe in een korte mail oprecht reageren en een warme boodschap geven? Dergelijke tips krijg je in de Bandbreedte-training e-mailhulp van dit najaar. Ben je een professional die werkt met kinderen, jongeren en hun gezinnen rond welzijn? Dan zijn er geen inschrijvingskosten aan deze training verbonden.
Bekijk het volledige opleidingsaanbod van Bandbreedte en schrijf je in.